updated 6:35 AM CEST, Apr 1, 2017

Xavier Vilalta: “La diferència entre 1a Estatal i Lliga Catalana és poca”

  • Escrit per ELOI SIVILLA

Parlem amb Xavier Vilalta sobre l’inici de temporada que ha fet el seu equip l’Handbol Sabadell a Lliga Catalana, i sobre alguns aspectes de la Primera Estatal, categoria que ell coneix bé després d’haver-hi jugat durant molts anys amb diferents equips. Cal destacar que a banda de porter del Sabadell Handbol, també juga a handbol platja amb l'actual campió Estatal, el CHP Calella.

Com valores l’inici de temporada que ha fet l’equip?
Crec que l’equip ha fet un molt bon inici de lliga. Després de tres jornades portem cinc punts, hem guanyat dos partits i hem empatat un altre. Sent un equip nou a la categoria i amb molta gent nova a la plantilla crec que l’inici que hem fet està força bé.

Quin és l’objectiu de l’Handbol Sabadell?
L’objectiu del club després de l’ascens de la temporada passada és mantenir-se en aquesta categoria que és la màxima categoria a nivell català. Ara, l’objectiu de l’equip crec que ha d’anar més enllà i amb la plantilla que tenim el nostre objectiu ha de ser quedar entre els sis primers classificats i mantenir la categoria sense patir.

Tu que has jugat durant molts anys a la Primera Estatal, creus que hi ha molta diferència entre la Primera Estatal i la Lliga Catalana?
Fins fa uns anys sí que hi havia molta diferència entre les dues categories. A Primera Estatal fins fa poc el ritme de joc era molt més ràpid i elèctric, hi havia moltes jugades de contraatac i la preparació física dels equips era molt més important. Ara potser no es treballa tant la condició física i potser les diferències no són tantes. Penso que ara mateix (excepte el Bordils, que és un equip de nivell de Divisió d’Honor B, o l’equip de la Roca de fa dos anys) entre els equips de Primera Estatal i Lliga Catalana la diferència de nivell és molt poca. Està clar que els dos o tres últims classificats de Lliga Catalana estan molt lluny del nivell d’Estatal, però la resta d’equips crec que tenen un nivell molt similar als de la categoria de sobre.

Aquesta setmana jugueu a la pista del Banyoles, un equip que encara no coneix la victòria, com es presenta el partit?
Serà un partit molt igualat i disputat, la classificació del Banyoles ara que només s’han jugat tres partits és molt enganyosa, perquè si mires els resultats que han fet veus que han perdut tots els partits per diferències de gols molt petites, i un d’aquests partits que van perdre per poc va ser davant el Gavà que és un dels equips més forts de la categoria.

Tu que segueixes de prop la Primera Estatal com veus el que li ha passat a la Roca?
Hi ha dues visions, l’oficial que diu que La Roca no va complir el reglament i que ha de baixar dues categories. I després hi ha visió moral i esportiva que diu que La Roca va competir i es va guanyar a la pista jugar unes fases i l’ascens de categoria, però que per un tema econòmic no ha pogut jugar a Divisió d’Honor B i que a més després ha de perdre dues categories. Personalment cerc que és totalment injust i que La Roca hauria de jugar a Primera Estatal, ara la Federació fa les normes per tots, però tal i com estan les coses ara econòmicament per tots els equips crec que hauria pogut fer alguna cosa més perquè La Roca no baixés dues categories.Creus que fets així poden condicionar el futur de la categoria i que els equips optin per no jugar-la?
Aquí a Catalunya per sort la base es treballa molt bé i tenim la sort de tenir molt bons equips de base que cada any queden entre els primers en els Campionats d’Espanya. Això fa que aquest nivell tant bo de base que tenim després passi a les competicions catalanes sèniors, i per això crec que a la categoria hi continuarà havent bons equips i bons jugadors. Ara pot ser la competitivitat de la categoria serà menys. Però com he dit el nivell de la Primera Estatal ve donat pels bons equips de base que tenim aquí a Catalunya

Potser s’hauria d’eliminar la Divisió d’Honor B llavors i fer una Primera Estatal més potent?
Està clar que la Divisió d’Honor B és un llastre, és una categoria molt cara, ja que cada equips abans de començar a competir ha de presentar un aval de 300.000 euros i això avui dia és una bogeria. Ara crec que la categoria quan es va muntar era necessària, ja que era una manera de fer que el salt dels equips d’Estatal a Divisió d’Honor no fos tant gran. Tot i això en els darrers anys molts dels equips grans d’Honor B han fet de la categoria una altra Divisió d’Honor o Asobal invertint molts diners en portar jugadors de fora i no apostant per la base i això no és gens bo. Però tard o d’hora s’haurà de buscar una solució, cada cop els equips tenen més problemes econòmics i un cop arribin a Estatal es faran enrere i no voldran competir més amunt.

Per acabar, parlem concretament de la Primera Estatal. Com veus la situació de l’Esplugues equip que ha fitxat molts jugadors de l'Adrianenc, equip on havies jugat tu?
Crec que l’equip aquesta temporada s’ha reforçat molt i bé, però al ser tants jugadors nous s’han d’adaptar a l’equip i això no és fàcil. Però en el cas de l’Esplugues hauria de ser més fàcil aquesta adaptació, ja que tots els jugadors que han vingut són de l’Adrianenc i això hauria de fer que l’equip estigués més compenetrat. Crec que ha faltat previsió des del cos tècnic, perquè no és normal que es fitxi a tota una sèrie de jugadors d’un mateix club i de la mateixa categoria i el cos tècnic desconegui completament com juguen aquests jugadors. Ara, crec que pel nivell individual i col·lectiu que té el club l’Esplugues hauria d’acabar la temporada entre els cinc o sis primers classificats.

Entrevistes