updated 6:35 AM CEST, Apr 1, 2017

Granollers organitza amb èxit el Mundial d’Handbol Femení amb més participació

  • Escrit per Comunicació Aj. de Granollers
Granollers organitza amb èxit el Mundial d’Handbol Femení amb més participació Foto: GRN_Esports

Nora Mørk, Sandra Toft, Stine Oftedal, Allison Pineau... han estat algunes de les protagonistes dels 38 partits que Granollers ha acollit com a seu del 25è. campionat del món femení d’handbol. Un Mundial que ha mostrat l’alt nivell de l’handbol femení i que ha ratificat Granollers com a ciutat referent d’aquest esport i en l’organització d’esdeveniments de gran projecció i complexitat.

Un campionat del món que ha estat possible gràcies a la feina tenaç de moltes persones, que ha engrescat participants, ciutadania i visitants. Un Mundial que ha de deixar un llegat: la promoció de l’esport femení, i de l’handbol femení en particular, en termes d’igualtat.

Noruega es va coronar campiona del món del 25è. Mundial d’Handbol Femení que ha tingut com a seus Granollers, Castelló, Llíria i Torrevieja. Les nòrdiques van vèncer França per 22 a 29, després d’una gran segona part, en una reedició de la final del Mundial de 2017 però aquesta vegada amb derrota de les franceses. D’aquesta manera Noruega guanya el seu quart mundial en els últims 12 anys i iguala Rússia pel que fa a medalles d’or. Justament Noruega defensarà el seu títol en el proper campionat del món que compartiran la mateixa Noruega amb Dinamarca i Suècia.

Les daneses van guanyar la medalla de bronze després de derrotar la selecció espanyola per 35 a 28. Les Guerreras no van poder amb les jugadores de Jesper Jensen a qui se’ls va escapar la semifinal contra França per només un gol. En tot cas, ja sigui a les fases preliminars com avançat el torneig «el nivell dels partits ha estat impressionant i els equips han quedat contents en tots els aspectes», assegura el cap de competició del Mundial, Pep Blanchart.

VÍDEO: "Hem fet Granollers Mundial! GRÀCIES"

La progressió de l’handbol femení

Cal no oblidar que la història internacional de l’handbol femení espanyol és recent, amb una primera participació en els Jocs Olímpics de Barcelona 92, i una progressió indubtable en els darrers anys, exemple de la qual va ser la medalla de plata en el Mundial de Japó 2019. Per al públic de Granollers el campionat del món ha tingut un al·licient afegit, la bona actuació amb la selecció espanyola i en el seu primer Mundial de Kaba Gassama, formada al BM Granollers i jugadora del Fleury Loiret francès. Gassama va disputar nou partits amb la selecció, va marcar 15 gols de 17 intents, el que suposa un 88 % d’efectivitat, la millor estadística del seu equip. «Estem molt orgullosos que la referent del Mundial per als nens i les nenes de Granollers sigui una dona que es diu Kaba Gassama», conclou Álvaro Ferrer, regidor d’Esports.

Cap a la globalització

Més enllà dels resultats esportius ha estat un Mundial condicionat per la presència de la pandèmia que, malgrat tot, s’ha controlat amb 6.850 testos fets entre els participants, on només s’han detectat 16 casos positius. Ha estat el primer campionat del món que la Federació Internacional d’Handbol ha implementat amb 32 equips, fet que ha palesat la diferència de nivell entre països consolidats i emergents en la pràctica de handbol. Tot i així, el president de la IHF Hassan Moustafa defensava aquest model «per tal que l’handbol es desenvolupi en tots els racons del món ja que es vol ajudar a països de fora d’Europa perquè tinguin aquesta oportunitat».

L’handbol també ha de ser un bon instrument per promoure la igualtat de gènere, l’empoderament de les dones i les nenes, i un mecanisme que contribueixi a reduir les desigualtats entre països. Hi ha camp per córrer en aquest sentit: només 4 seleccionadores en 32 equips i 7 parelles d’àrbitres dones d’un total de 36.

Seguiment mediàtic

En termes d’espectadors han passat pel Palau d’Esports més de 61.000 persones i el partit amb més assistents va ser la final, amb 4000. En la fase prèvia del campionat es va donar opció a presenciar partits en directe a escoles, instituts, clubs i entitats esportives, perquè poguessin gaudir de l’esdeveniment.

Els qui no van poder viure el campionat del món en directe van tenir la possibilitat de fer-ho a través dels mitjans de comunicació. Un altre indicador de l’abast de l’esdeveniment ha estat la quantitat de professionals de la comunicació que es van acreditar, 1.067 en totes les seus, 564 només a Granollers. Espanya i Dinamarca, on l’handbol té un altíssim seguiment entre la població, ha estat els països amb més personal desplaçat. Sis sets de TV es van instal·lar al Palau, dos dels quals dels canals danesos DR i TV2. Cal posar de manifest també la dedicació dels mitjans de comunicació locals a donar a conèixer les protagonistes i la rellevància del torneig.

L’interès per Granollers s’ha reflectit també en les estadístiques de la web turística www.visitgranollers.com, que ha incrementat prop d’un 150% el nombre de persones usuàries en relació al mateix període de l’any passat. Per procedència, les visites venien d’Espanya, França, Dinamarca i Noruega.

Impacte econòmic

D’altra banda, per conèixer l’impacte econòmic del Mundial, la Diputació de Barcelona, per encàrrec de l’Ajuntament, ha contractat una consultora que ha fet 1.329 enquestes (648 a ciutadania, 485 a visitants i 196 a comerços i serveis). 31 alumnes de 2n d’ESO de l’Escola Educem també van ajudar en aquesta tasca. Als assistents als partits se’ls preguntava per la nacionalitat, on s’allotjaven i la despesa associada a la seva visita, entre d’altres. A la ciutadania se’ls demanava pel grau de satisfacció i per l’efecte que tindria sobre la ciutat acollir el Mundial. L’anàlisi de totes aquestes dades s’haurà de completar amb la informació de l’ocupació hotelera a Granollers i el seu entorn durant la competició. A més caldrà valorar com aquest gran esdeveniment esportiu internacional ha contribuït a la promoció i projecció de la marca Granollers.

Zona per a aficionats

Granollers va ser l’única seu que va oferir una zona per als fans de l’handbol  com a oferta complementària als partits. Aquest espai de gastronomia i oci va ser patrocinat per l’empresa KH7 i va comptar amb la participació del Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental. Judit Espinosa, coordinadora d’esdeveniments del Gremi, es mostra satisfeta de l’experiència, que ha comptat amb més afluència de públic els últims dies de torneig i ha tingut en els noruecs un dels principals consumidors.

Han estat 19 dies de competició però molts mesos de preparació per part del Comitè Executiu, encapçalat pel director del Mundial Jaume Fort i personal de la Real Federación Española de Balonmano, i pel Comitè Organitzador Local, amb Jordi Romea com a director de la seu de Granollers i un bon grapat de professionals de diferents àmbits i empreses externes que han fet possible un gran torneig.

Un campionat inviable sense els gairebé 500 voluntaris, que han completat amb el seu esforç desinteressat, el que ha estat l’esdeveniment esportiu més important que ha viscut mai la ciutat. Una fita que ha igualat Granollers a Munic que, amb 1,5 milions d’habitants, també va ser seu d’unes olimpíades i dos campionats del món d’handbol.

DECLARACIONS

Josep Mayoral, alcalde de Granollers: “El Mundial s’ha viscut com un gran projecte de col·lectiu de ciutat. Estic convençut que aquest esdeveniment ens ha ajudat a avançar en termes d’igualtat i de cohesió”

Kaba Gassama, jugadora de la selecció espanyola: “Encara que tothom s’esperava una medalla, la valoració del Mundial és positiva. L’equip està content perquè s’ha treballat molt bé”

Miquel Roca, exvicepresident de l’IHF: “No tenia cap dubte que l’organització del Mundial a Granollers seria de 10 i així ha estat. S’ha posat el nom de Granollers al món”

Anna Pi, responsable d’acreditacions: “Viure el Mundial des de dins ha sigut una barreja de sentiments, però em quedo amb les grans persones que he conegut i el poder veure les millors jugadores d’handbol a casa”

Álvaro Ferrer, regidor d’Esports: “Hem tornat a demostrar que som una ciutat petita però que tenim la capacitat d’organitzar esdeveniments de la màxima qualitat i dificultat. D’aquest esdeveniment probablement en sortiran d’altres, continuem amb la mateixa ambició”

Anna Rapp, tresorera de l’IHF: “Ha estat un esdeveniment meravellós, he passat tot el temps a Granollers i la ciutat m'ha encantat. La gent és molt agradable i he pogut veure que agrada molt l'handbol”

Entrevistes