updated 6:35 AM CEST, Apr 1, 2017

Prèvia #PlataFemenina: Comença amb un únic derbi a Sant Quirze

Els dos equips ja han jugat aquesta pretemporada Foto: Nicolas Robles Els dos equips ja han jugat aquesta pretemporada

Comença la Divisió de Plata. En el grup on continuen els mateixos vuit equips catalans de la temporada passada, desapareixen els dos primers d’aquella ocasió. El Morvedre pujat a Divisió d’Honor i La Salud Tenerife, canviat de grup. Les novetats són el retorn del Puchi, després del seu brillant pas per la màxima categoria, però havent renunciat a la mateixa, i el Benidorm, que ha pujat.

El partit de la jornada a Sant Quirze del Vallès:
Sant Quirze (7è lloc la temporada passada) – Amposta (8è), dissabte 19:30 hores

És l’únic derbi català –cosa força curiosa havent-hi, com hi ha, 8 equips de casa nostra– entre dos equips que van acabar la temporada passada separats només per un sol punt. Es coneixen bé, i més després que a principis de mes van jugar al Trofeu de Festa Major de Sant Quirze amb un resultat clar favorable a les "kiris" de 37-19.

Les "kiris" han perdut a la jove internacional Janna Sobrepera que en passar a sènior ha emprès l'aventura francesa (al centre de formació del Nantes), però s'han reforçat amb jugadores amb destacada experiència a la categoria com per exemple Paula Plana (Sant Joan Despí) o Esther Torregrossa (La Roca). L'Amposta manté el seu bloc que va fer una gran segona volta, perdent però a una referent com Alba Simón (notícia a Diari de Tarragona), Loreto Roldán i Laia Uliaque. Per altra banda, el fitxatge més destacat del conjunt de Mateu Castellà, a banda de les joves jugadores que pugen, és la internacional argentina Xoana Iacoi.

El resultat de la temporada passada va ser 18-15, en el que va ser el partit amb menys gols de la temporada en el grup C.

En tots els altres partits també hi ha representació catalana

Puchi (10è Divisió d’Honor)  – Joventut Mataró (9è lloc), dissabte 18 hores

L’equip mataroní anirà per primera vegada a Eivissa en partit oficial i veurem quin rival es troba després de les baixes que ha patit i que han fet que renunciessin a la Divisió d’Honor. El Puchi estrena entrenador, en la persona de Sergio Sànchez procedent de La Salle Maravillas de Madrid, després de la gran tasca que ha fet Noel Cardona. Sembla que la plantilla és molt jove, però tenen a Jillian i Ana Boned, que han jugat a Divisió d’Honor, i també han fitxat a l'ebrenca Joana Rieres que la temporada passada jugava al Castelló.

Veurem si l’equip mataroní, que també estrena entrenador (Jordi Rubí), però manté el seu bloc i ha fet algun fitxatge, pot començar sumant els dos punts.

Associació Lleidatana (14è) – Agustinos Alicante (10è), dissabte 18 hores

L’equip lleidatà, tot i acabar en últim lloc, també continua a Plata. L’equip de Vujasinovic ha reincorporat a Ema Precup i Irina Pop (després de les seves baixes per maternitat) i a la portera Mariama Kora (per temes laborals). Amb elles l’equip té un potencial molt superior. En aquest primer partit reben un equip que la temporada passada va guanyar a Lleida per 20-32, però ara les lleidatanes volen canviar el signe.

Elda (3r) – Sant Vicenç (5è), dissabte 18 hores

El millor equip català de les dues últimes temporades té un primer desplaçament complicat. Però és una pista que se’ls dóna bé a les vicentines i hi van guanyar per la mínima (26-27) la temporada passada i més clarament en l’anterior (23-27). Veurem si amb Pepo Mestre a la banqueta també porten els dos punts cap aquí.

Dominicos Zaragoza (13è) – BM La Roca (6è), dissabte 18 hores

Segurament les roqueroles han fet el fitxatge més destacat de la categoria, en la figura de Mònica Ausàs que arriba directament del Bera Bera campió de la Lliga Guerreras. L’equip de Ramon Plans es desplaça a la pista d’un dels equips que havia baixat però, com sol passar en aquesta categoria, es va acabar salvant als despatxos.

Està clar que les noies de La Roca són el favorit són favorites per sumar els dos punts. La temporada passada hi van guanyar per 17-34.

Mislata (4t) – OAR Gràcia (12è), dissabte 19 hores

L’equip sabadellenc la temporada passada només va guanyar un sol partit en tota la segona volta. Ara, una mica reforçat, intentarà començar guanyant a la pista d’un equip que va fer una gran campanya la temporada passada. En els dos darrers anys l’equip valencià ha guanyat per la mínima: 31-30 i 26-25.

Benidorm (pujat de Lliga Valenciana) – Sant Joan Despí (11è), dissabte 20 hores

L'Handbol Sant Joan Despí comença a la pista de l’únic debutant a la categoria, però que sembla que pot ser una de les sorpreses, ja que s’ha reforçat després de l’ascens. Però també el conjunt blanc i vermell sembla un dels més reforçats, gràcies a la ferma aposta del club santjoanenc aquesta temporada per l'equip femení entrenat per Toni Guijarro i Ramon Cabañas, amb fitxatges destacats dels quals n'anirem parlant.

Els podis dels equips catalans en els últims 10 anys a Plata/ 1a Estatal

2017-18:  5è Sant Vicenç, 6è La Roca, 7è Sant Quirze
2016-17:  4t Sant Vicenç, 6è Castelldefels, 7è Associació Lleidatana
2015-16:  3r Amposta, 4t Castelldefels, 8è Associació Lleidatana
2014-15:  3r Amposta, 7è La Roca, 8è OAR Gràcia
2013-14:  1r BM Granollers, 5è Amposta, 8è La Roca
2012-13:  10è Amposta (únic representant)
2011-12:  1r Castelldefels, 10è Amposta, 13è Lleida
2010-11:  3r Amposta, 5è Lleida, 6è Castelldefels
2009-10:  2n Lleida, 3r Castelldefels, 5è Amposta
2008-09:  1r Amposta, 4t Castelldefels, 6è Lleida

21 equips catalans han jugat en la categoria de Plata

A part dels que hi són ara –o sigui Sant Vicenç, La Roca, Sant Quirze, Amposta, Joventut Mataró, Sant Joan Despí, OAR Gràcia i Associació Lleidatana– a la 1a Estatal femenina (ara Plata Femenina) hi ha jugat des de començaments dels anys vuitanta, quan es va crear la categoria, el Sant Esteve Sesrovires, BM Granollers (A i B), Castelldefels, Molins de Rei, Lleida B, Les Franqueses, Gavà, Vilanova del Camí, Arrahona, Montcada, Figueres, Cornellà i Nàstic Tarragona.

Entrevistes